Gastouder Haarlem

Steeds meer jonge gezinnen verhuizen naar Haarlem. Het is een bruisende stad en je bent maar een steenworp afstand verwijderd van Amsterdam. Hier is hierdoor ook een hele populaire plek geworden, aangezien het bijna onmogelijk geworden is om een woning te bemachtigen in de hoofdstad. In Haarlem liggen de werkloosheidcijfers heel laag, omdat er gewoonweg heel veel werk te vinden is in de hoofdstad. Helaas is er ook een keerzijde aan het succes van Amsterdam. Als beide ouders namelijk fulltime werken, wie zorgt er dan voor de kinderen? Het is niet zo gek dat de kinderdagopvang in Haarlem bomvol zit. Er blijven aanvragen binnenstromen en de wachttijd is soms langer dan een jaar. Het is daarom ook niet vreemd dat veel ouders op zoek zijn naar een alternatief voor de kinderdagopvang. Gelukkig is dat alternatief wel voor handen, namelijk: gastouderopvang!

Eisen gastouder

Een gastouder is een gecertificeerde oppas. Veel ouders aarzelen om een gewone oppas in te schakelen, omdat dit vaak studenten of scholieren zijn die op zoek zijn naar een bijbaantje. Ze hebben liever iemand die ook daadwerkelijk een diploma heeft wat te maken heeft met kinderopvang. In dat geval kun je beter kiezen voor een gastouder. Het gastouderschap is beschermd door de overheid met een aantal harde eisen. Als je als gastouder niet voldoet aan die eisen, kan de ouder geen kinderopvangtoeslag aanvragen. De wettelijke eisen voor een gastouderopvang zijn:

  • Een geldig diploma
  • Kinder-EHBO certificaat
  • Registratie bij personenregistratie kinderopvang
  • Ingeschreven bij gastouderbureau (LRK-geregistreerd)
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Het is als ouder belangrijk dat je zeker weet dat jouw gastouder aan deze eisen voldoet, zodat je niet achter het net vist met de kinderopvangtoeslag. Wees vooral niet bang om de gastouder te vragen naar deze eisen, zodat je zeker weet dat alles in orde is.

Voordelen gastouderopvang

Een gastouderopvang heeft veel voordelen voor zowel jou als je kind(eren). Zo is een gastouderopvang altijd kleinschalig. Een gastouder mag namelijk niet meer dan zes kinderen tegelijkertijd opvangen. Ook aan de leeftijden van deze kinderen zijn nog regels verbonden. Dit is allemaal gedaan, zodat er meer aandacht voor jouw kind. Het is zelfs wetenschappelijk onderzocht dat kinderen zich beter thuis voelen in een kleinschalige opvang, omdat de sfeer daar een stuk meer ontspannen is. Bovendien voelen ze zich veiliger in een kleinschalige opvang.

Een ander voordeel van gastouderopvang is dat het een stuk flexibeler is dan andere vormen van opvang. Je kunt met de gastouder precies je opvangbehoeftes bespreken en afstemmen. Sommige gastouders hebben zelfs een 24-uurs opvang. Dat kan heel handig zijn als je nachtdiensten draait. Daarbij zijn gastouders vaak ook goedkoper dan andere vormen van opvang. Dit ligt niet alleen aan de kinderopvangtoeslag, maar ook aan de manier van betalen. Je betaalt bij de kinderopvang vaak per dag of dagdeel. Bij gastouders betaal je vaak per uur, zodat je nooit betaalt voor opvang waar je geen gebruik van maakt.

Gastouderopvangen worden ieder jaar gecontroleerd op hygiëne en veiligheid. Zo weet je als ouder dus altijd dat je kind op een veilige en schone plek wordt opgevangen. Ook moet elke huisgenoot van de 18 jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Op die manier ben je er dus ook zeker van dat huisgenoten van de gastouder niets geks op hun kerfstok hebben. Wel zo’n fijn idee.

Gastouder vinden

Ondanks dat het een super goed alternatief is voor een kinderdagopvang, is het vinden van een gastouder niet altijd even een makkelijk. Er zijn veel verschillende manieren om te zoeken naar een geschikte gastouder, maar onze ervaring leert ons dat zo’n zoektocht best lang kan duren. Daarom is Oppasland ontwikkelt. Wij willen ouders helpen bij de zoektocht naar de leukste oppas en de beste gastouder. Je maakt eenvoudig en volledig gratis een profiel aan waarop je precies kunt vermelden wat voor oppas je zoekt en voor wanneer. Je kunt vervolgens wachten op een reactie van een gastouder, want reageren is bij Oppasland altijd gratis. Wij kunnen ons echter ook voorstellen dat je graag het heft in eigen handen neemt. In dat geval kan Oppasland Premium iets voor jou zijn. Met een Premium account kun je zelf berichten sturen naar de gastouders in je omgeving. Hierdoor versnel je de zoektocht enorm. Ook kun je reageren op de mensen die jouw profiel bekeken hebben. Bij Oppasland krijg je een notificatie als iemand je profiel bekeken heeft en dat is heel handig. Misschien zit daar jouw toekomstige oppasmatch wel tussen!

Veelgestelde vragen

Hoeveel ouders zoeken een gastouder in Haarlem?
Wat is het gemiddelde geboden uurtarief in Haarlem?