Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek heeft ongeveer 10% van de Nederlandse werkenden per jaar inkomsten die ze niet doorgeven aan de Belastingdienst. Dit betekent zwart werken. Maar wat houdt dat nu precies in? Kortgezegd werk je dan illegaal voor een werkgever en krijg je de beloning contant uitbetaald.
Iedereen die in loondienst werkt, betaald belastingen en sociale premies over hun salaris. Door zwart te werken wordt dit vermeden. Dit klinkt natuurlijk heel interessant, maar er hangen nogal wat risico’s aan vast. Als jij wilt gaan oppassen, denk er dan goed over na hoe je wilt werken.
Als je zwart werkt, ben je niet verzekerd. Mocht er dus wat mis gaan op werk, waardoor je bijvoorbeeld een tijdje niet kunt werken, krijg je dit niet vergoedt. Ook eventuele verwondingen zul je uit eigen zak moeten betalen. Je krijgt bovendien geen uitkering als je ziek wordt of je baan verliest, geen vakantiegeld, geen betaalde zieke dagen en pensioengeld.
Bovendien kun je ook een stevige boete krijgen als je gepakt wordt door de Belastingdienst. Deze boete kan oplopen tot 300% van de te betalen loonbelasting of een boete van € 4.500. Een zwartwerkende werknemer kan bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp, afwasser of oppasser zijn. Ook zijn het vaak studenten die naast hun studie bijverdienen. Volgens het CBD gaat er zo'n vier miljard euro rond in de zwarte economie. Er wordt het meest zwartgewerkt in de schoonmaakbranche.
Als je een uitkering krijgt en je overweegt om zwart bij te klussen, kun je jezelf grote problemen op de hals halen. De Belastingdienst controleert streng en als ze erachter komen dat je bijklust. Als de Belastingdienst erachter komt dat je hebt zwartgewerkt, mogen ze een naheffing vorderen. Dit betekent dat je met terugwerkende kracht belasting betaalt over alles wat je hebt verdiend.
Bovendien krijg je de stempel ‘fraudeur’ en moet je niet alleen een hoge boete te betalen, maar zul je ook je volledige uitkering terug moeten betalen. Dit kan gaan om duizenden euro’s en vormt dus een erg groot risico.
Hoe kan een oppas dan legaal voor ouders werken? Dit kan door gebruik te maken van de Regeling Dienstverlening aan Huis. Hierbij hoeft de ouder geen belasting af te dragen en kan de oppas aan het eind van het jaar in de belastingaangifte vermelden hoeveel uren er gewerkt zijn. Let er hierbij wel op dat de oppas niet meer dan drie dagen werkt voor de ouders. In dit geval krijg je geen loonstrook en word je in veel gevallen contant betaald, maar voor de wet wel wit werkt.
Let op: een gastouder kan nooit zwartwerken voor de ouders, omdat een gastouder gebonden is aan wettelijke eisen, waaronder de binding aan een LRKP-geregistreerd gastouderbureau. Als je als ouder een gastouder zwart in dienst neemt, zul je nooit recht hebben op kinderopvangtoeslag.