Wat is zwart werken?

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse werknemers werkt zwart, maar wat houdt dat nu precies in? Kortgezegd werk je dan illegaal voor een werkgever en krijg je de beloning contant uitbetaald. Op die manier ontduik je de belastingen die je normaal moet betalen over het salaris. Dit klinkt natuurlijk heel interessant, maar er hangen nogal wat risico’s aan vast. Als jij wilt gaan oppassen, denk er dan goed over na hoe je wilt werken.

Risico’s zwart werken

Als je zwart aan de slag gaat, ben je niet verzekerd. Mocht er dus wat mis gaan op werk, waardoor je een tijdje niet kunt werken krijg je dit niet vergoedt. Ook eventuele verwoningen zul je uit eigen zak moeten betalen. Je krijgt bovendien geen uitkering als je ziek wordt of je baan verliest en om het helemaal af te maken kun je ook een stevige boete krijgen als je gesnapt wordt door de belastingdienst. Deze boete kan oplopen tot 300 procent van de te betalen loonbelasting of een boete van 4.500 euro.

Zwart werken naast uitkering

Als je een uitkering krijgt en je overweegt om zwart bij te klussen, kun je jezelf grote problemen op de hals halen. De Belastingdienst controleert streng en als ze erachter komen dat je bijklust, krijg je de stempel ‘fraudeur’ en hoef je niet alleen de boete te betalen, maar zul je ook je volledige uitkering terug moeten betalen. Dit kan gaan om duizenden euro’s en vormt dus een erg groot risico.

Regeling dienst aan huis

Hoe kan een oppas dan legaal voor ouders werken? Dit kan door gebruik te maken van de regeling dienstverlening aan huis. Hierbij hoeft de ouder geen belasting af te dragen en kan de oppas aan het eind van het jaar in de belastingaangifte vermelden hoeveel uren er gewerkt zijn. Let er hierbij wel op dat de oppas niet meer dan 3 dagen werkt voor de ouders. Let op: een gastouder kan nooit zwart werken voor de ouders, omdat een gastouder gebonden is aan wettelijke eisen, waaronder de binding aan een LRKP-geregistreerd gastouderbureau.  Als je als ouder een 'gastouder' zwart in dienst neemt, zul je nooit recht hebben op kinderopvangtoeslag

Gratis aanmelden