Wat is een manny?

Een 'Manny' is een mannelijke nanny, iemand die kinderopvang biedt in huizen. Net zoals vrouwelijke nannies, zorgen mannies voor kinderen, variërend van het doen van huishoudelijke taken gerelateerd aan de kinderen tot het helpen met hun huiswerk. Ze kunnen zowel fulltime als parttime werken en sommige mannies leven zelfs in het huis waar ze werken. De term 'Manny' is een samenvoeging van de woorden 'man' en 'nanny'

Zo word je een manny

Om manny te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Het is belangrijk om te benadrukken dat elk gezin verschillende eisen en verwachtingen kan hebben. Flexibiliteit en het vermogen om je aan te passen aan de specifieke behoeften van een gezin zijn dus belangrijk.

1. Opleiding: Hoewel een specifieke opleiding niet altijd vereist is, kan het nuttig zijn om een opleiding of cursus in kinderzorg, pedagogiek of een gerelateerd veld te volgen.

2. Ervaring met kinderen: Ervaring in de omgang met kinderen is essentieel. Dit kan zijn door babysitten, vrijwilligerswerk bij jeugdorganisaties, of werk als leerkracht of jeugdtrainer.

3. Referenties en achtergrondcontrole: Betrouwbare referenties zijn belangrijk. Ook zal je waarschijnlijk een achtergrondcontrole moeten ondergaan, aangezien ouders willen weten dat hun kinderen in veilige handen zijn.

4. Eerste hulp en CPR Certificatie: Certificaten in eerste hulp en CPR (cardiopulmonale reanimatie) zijn vaak vereist of ten minste sterk aanbevolen.

5. Soft skills: Goede communicatievaardigheden, geduld, creativiteit in het omgaan met kinderen en een verantwoordelijke houding zijn essentieel.

6. Werk zoeken: Je kunt werk zoeken via online platforms die gespecialiseerd zijn in kinderopvang, via uitzendbureaus, of door je diensten te adverteren in lokale gemeenschappen.

7. Sollicitatiegesprek: Wees voorbereid op sollicitatiegesprekken waarin ouders willen weten over je ervaring, je aanpak van kinderzorg en je waarden.

Een manny is aan het buitenspelen met zijn oppaskind

 Terughoudendheid bij aannemen van een manny

In veel culturen heerst er een traditioneel beeld dat zorgtaken, met name kinderopvang, voornamelijk door vrouwen uitgevoerd moeten worden. Dit kan leiden tot vooroordelen tegen mannelijke nannies. Daarnaast zijn er over het algemeen minder mannen die werken als nanny, wat kan bijdragen aan een gebrek aan bewustzijn en acceptatie van mannies als een normale optie.

Bezorgd om veiligheid

Sommige ouders kunnen meer bezorgd zijn over de veiligheid en het welzijn van hun kinderen bij het aannemen van een mannelijke oppas. Dit is vaak gebaseerd op stereotypen en ongegronde veronderstellingen.

Waarom wel een manny?

Het overwegen van een manny voor kinderopvang kan een waardevolle keuze zijn voor gezinnen. Mannies brengen een uniek perspectief en vaak een andere energie in de opvoeding, die bijdraagt aan een meer gebalanceerde en diverse ontwikkelingsomgeving voor kinderen. Ze kunnen rolmodellen zijn, vooral voor jongens, door gezonde mannelijkheid en verantwoordelijkheid te demonstreren.


Veelgestelde vragen over mannies

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over mannies.

Wat doet een manny precies?

Een manny biedt kinderopvang, variërend van huishoudelijke taken tot hulp bij huiswerk, en kan zowel parttime als fulltime werken.

Hoe vind ik een betrouwbare manny?

 Zoek via gespecialiseerde platforms, vraag naar referenties en voer een achtergrondcontrole uit.

Hoe kan ik manny worden?

Volg relevante opleidingen, doe ervaring op met kinderen, zorg voor goede referenties en certificaties zoals eerste hulp.

Waarom kiezen sommige gezinnen voor een manny?

Sommige gezinnen kiezen voor een manny vanwege hun unieke vaardigheden, benadering van kinderopvang, of simpelweg persoonlijke voorkeur.

Gratis aanmelden