Wat is mazelen?

Mazelen is een zeer besmettelijke virale ziekte die voornamelijk kinderen treft, maar kan ook volwassenen infecteren. Het wordt veroorzaakt door het mazelenvirus, een paramyxovirus van het geslacht Morbillivirus.

Mazelen symptomen

Mazelen begint vaak met symptomen die lijken op die van een hevige verkoudheid:

 • Koorts

 • Hoesten

 • Loopneus

 • Oogontsteking (conjunctivitis) 

Hoe zien mazelen eruit?

Na deze initiële symptomen, verschijnen er vaak kleine witte vlekjes binnenin de mond, bekend als Koplik's vlekjes. Kort daarna volgt een kenmerkende rode, vlekkerige huiduitslag die meestal begint op het gezicht en zich uitbreidt naar de rest van het lichaam.

Complicaties bij mazelen

Hoewel mazelen vaak zonder complicaties verloopt, kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij jonge kinderen en volwassenen. Complicaties kunnen omvatten:

 • Longontsteking

 • Encefalitis (ontsteking van de hersenen)

 • Diarree en gerelateerde uitdroging

 • Oorinfecties

 • Zeldzame gevallen van subacute scleroserende panencefalitis (SSPE), een dodelijke hersenziekte die jaren na de infectie kan optreden

Een meisje onder een deken met mazelen

Verspreiding van mazelen

Mazelen is uiterst besmettelijk en verspreidt zich door direct contact met infectieuze druppels of via de lucht wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest. Het virus kan tot twee uur in de lucht blijven zweven nadat een geïnfecteerd persoon de ruimte heeft verlaten.

Vaccinatie tegen mazelen

Vaccinatie is de meest effectieve manier om mazelen te voorkomen. Het mazelenvaccin is vaak onderdeel van het MMR-vaccin, dat beschermt tegen mazelen, bof en rodehond. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere gezondheidsinstanties adviseren twee doses van het vaccin voor bijna iedereen, tenzij er specifieke medische uitzonderingen zijn.

Mazelen behandeling

Er is geen specifieke antivirale behandeling voor mazelen. De behandeling concentreert zich op het verlichten van de symptomen en kan het volgende omvatten:

 • Voldoende vochtinname om uitdroging te voorkomen

 • Koortswerende middelen om de koorts te verlagen

 • Antibiotica voor het behandelen van secundaire bacteriële infecties zoals longontsteking of oorinfecties, indien deze voorkomen

Sterfgevallen onder kinderen

Mazelen was ooit een van de leidende doodsoorzaken bij jonge kinderen wereldwijd, maar door uitgebreide vaccinatieprogramma's is het aantal gevallen en sterfgevallen aanzienlijk gedaald. Sommige regio's hebben succesvol mazelen geëlimineerd, maar uitbraken kunnen nog steeds voorkomen, vooral in gebieden met lage vaccinatiegraad. De focus blijft liggen op het handhaven van hoge immunisatiegraden en het snel identificeren en isoleren van mazelencasussen om verdere verspreiding te voorkomen.


Veelgestelde vragen over mazelen

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over mazelen.

Hoe herken je de mazelen?

Mazelen herken je aan koorts, hoesten, loopneus, oogontsteking (conjunctivitis), en een kenmerkende rode, vlekkerige huiduitslag die begint op het gezicht en zich verspreidt naar de rest van het lichaam.

Wat is de mazelen?

Mazelen is een zeer besmettelijke virale ziekte, veroorzaakt door het mazelenvirus, dat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, vooral bij jonge kinderen.

Welke leeftijd mazelen?

Mazelen kan op elke leeftijd optreden, maar komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud. Jonge kinderen zijn het meest vatbaar voor de complicaties van de ziekte.

Kan een volwassene de mazelen krijgen?

Ja, volwassenen kunnen ook mazelen krijgen, vooral als ze niet gevaccineerd zijn. Volwassenen die mazelen krijgen, kunnen ernstige complicaties ervaren.

Gratis aanmelden