Wat is kinkhoest?

Kinkhoest, ook bekend als pertussis, is een zeer besmettelijke bacteriële infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Deze ziekte is vooral bekend vanwege de hevige, oncontroleerbare hoestbuien die het veroorzaakt. Kinkhoest is het meest gevaarlijk voor zuigelingen en jonge kinderen, hoewel ook tieners en volwassenen erdoor getroffen kunnen worden.

Kinkhoest symptomen

Kinkhoest verloopt typisch in drie stadia:

  1. Catarrhale stadium: Dit beginstadium lijkt op een gewone verkoudheid, met symptomen zoals een loopneus, lichte koorts, en een milde hoest. Dit stadium duurt 1 tot 2 weken.

  2. Paroxysmale stadium: Na het beginstadium intensiveren de symptomen. Kenmerkend voor dit stadium zijn de hevige hoestbuien die eindigen met een gierende inademing, bekend als de "kink". Hoestbuien kunnen zo hevig zijn dat ze leiden tot braken, uitputting, en in extreme gevallen tot ribbreuken. Dit stadium kan weken tot maanden duren.

  3. Convalescentie stadium: In dit laatste stadium nemen de symptomen geleidelijk af, hoewel de hoest nog enkele maanden kan aanhouden.

Kinkhoest gevolgen

Bij baby's en jonge kinderen kan kinkhoest ernstige complicaties veroorzaken, waaronder:

  • Pneumonie (longontsteking)

  • Convulsies (stuipen)

  • Hersenschade door zuurstoftekort

  • Overlijden

Bij volwassenen zijn de complicaties over het algemeen minder ernstig, maar kunnen nog steeds aanzienlijke ongemakken en langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Teddybeer met kinkhoest en hoestdrank en medicijnen naast zich

Kinkhoest besmetting

Kinkhoest wordt overgedragen via luchtdruppeltjes vanuit de neus en keel van een geïnfecteerde persoon. Het is zeer besmettelijk in de vroege stadia van de infectie.

Voorkomen met vaccinatie

De belangrijkste maatregel om kinkhoest te voorkomen is vaccinatie. De DTaP-vaccin (difterie, tetanus, acellulaire pertussis) wordt aanbevolen voor kinderen, en er is een Tdap-booster voor tieners en volwassenen. Zwangere vrouwen worden ook aangeraden om tijdens elke zwangerschap een Tdap-vaccinatie te krijgen om hun pasgeboren baby's te beschermen.

Behandeling kinkhoest

Antibiotica kunnen effectief zijn in het verminderen van de ernst van kinkhoest als ze vroeg in het verloop van de ziekte worden toegediend. Ze kunnen ook helpen om de verspreiding van de bacterie naar anderen te voorkomen. Supportieve behandelingen, zoals het handhaven van goede hydratatie en het gebruik van luchtbevochtigers, kunnen ook helpen om de symptomen te verlichten. Kinkhoest kan een uitdaging zijn om te beheersen vanwege de ernstige symptomen en het potentieel voor wijdverspreide uitbraken. Vaccinatie blijft de meest effectieve strategie om deze ziekte te voorkomen en te controleren.


Veelgestelde vragen over kinkhoest

Meer weten? HIeronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over Kinkhoest.

Wat zijn de symptomen van kinkhoest?

De symptomen beginnen vaak als een verkoudheid met loopneus, milde koorts en een lichte hoest, gevolgd door ernstige en oncontroleerbare hoestbuien die kunnen leiden tot een gierende ademhaling, braken, en uitputting.

Waarom is kinkhoest gevaarlijk?

Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby's en kleine kinderen omdat het kan leiden tot ernstige ademhalingscomplicaties, longontsteking, en in zeldzame gevallen tot hersenschade of de dood.

Wat moet je doen als je kinkhoest hebt?

Zoek medische hulp als je vermoedt dat je kinkhoest hebt. Antibiotica kunnen de infectie bestrijden en de verspreiding beperken. Het is ook belangrijk om veel rust te nemen en goed gehydrateerd te blijven.

Wat zijn de 3 stadia van kinkhoest?

  1. Catarrhale stadium: begint als een verkoudheid met milde symptomen.

  2. Paroxysmale stadium: gekenmerkt door hevige, oncontroleerbare hoestbuien en gierende ademhaling.

  3. Convalescentie stadium: de symptomen nemen af, maar de hoest kan enkele weken aanhouden.

Gratis aanmelden