Wat is het Kindgebonden Budget?

Het kindgebonden budget is ervoor bedoeld om de mensen met een minder groot inkomen tegemoet te komen. Uiteraard zijn hier wel de nodige voorwaarden aan verbonden. Hoeveel jij kunt krijgen, leggen we hieronder uit.

Wanneer krijg je kindgebonden budget?

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je kindgebonden budget krijgen als één of meerdere kinderen hebt. Deze kinderen dienen dan wel onder de 18 jaar oud te zijn. Ook is het van belang dat je kinderbijslag ontvangt, tenzij je kind 16 of 17 jaar oud is en jij je kind nog wel in grote mate financieel onderhoudt. Deze regeling stopt zodra het kind recht heeft op studiefinanciering. Er wordt dan vanuit gegaan dat het kind zichzelf kan onderhouden.

Naast de bovenstaande voorwaarden, is het ook van belang dat het gezin niet meer inkomen heeft dan 20.941 euro. Het maximale bedrag wat je dan kunt krijgen bij drie kinderen is 203 euro per maand. Dit bedrag wordt per extra kind opgehoogd met 24,33 euro. Alleenstaande ouders krijgen maximaal 3.139 euro per jaar aan kindgebonden budget. Dit krijgen zij echter alleen als ze geen toeslagpartner hebben. In sommige gevallen woont de alleenstaande ouder samen met een volwassen vader, moeder, broer of zus en in al die gevallen tellen deze personen als toeslagpartner. De alleenstaande ouder heeft in die gevallen geen recht op kindergbonden budget.

Verschil kindgebonden budget en kinderbijslag

Het kind gebonden budget krijg je – zoals hierboven is uitgelegd – alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bij kinderbijslag ligt dat anders. Alle ouders in Nederland hebben recht op kinderbijslag als hun kind onder de 18 jaar is. In enkele gevallen heb je echter geen recht meer op kinderbijslag. In de volgende situaties is dat het geval:

  • Het kind wordt 18 jaar.
  • Het kind gaat studeren en heeft recht op studiefinanciering.
  • Het kind verdient zelf te veel. Deze grens ligt op 1296 euro netto per kwartaal of 2.626 in de zomervakantie.

Als je daarbij bijvoorbeeld alleenstaande ouder bent, heb je recht op extra kinderbijslag. Ook als het kind intensieve zorg nodig heeft, kun je dit extra geld aanvragen. Dit bedrag is in 2019 2163,22 euro per jaar. Dit bedrag kun je echter pas in het jaar daarna aanvragen.

Gratis aanmelden