Wat is kinderkorting?

Als je niet in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag, betekent dat gelukkig niet dat je helemaal geen recht meer hebt op fiscale voordelen. Zo kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor kinderkorting. De officiële benaming hiervoor is de Inkomensafhankelijke combinatiekorting, ofwel: iack. Deze korting kan oplopen tot ruim 2800 euro per jaar en dat loont flink. Als je een fiscale partner hebt, zal deze korting lager uitvallen.

Voorwaarden kinderkorting

Als je recht wilt hebben op kinderkorting, zul je moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Er woont in het fiscale jaar minimaal zes maanden lang een kind dat jonger is dan 12 jaar bij je in huis. Je moet hiervoor een alleenstaande ouder zijn of de minstverdienende partner.
  • Het kind moet ingeschreven staan op het woonadres en je verzorgt het levensonderhoud.
  • Je hebt een inkomen dat hoger is dan 5.072 euro of recht op zelfstandigenaftrek.

Als je een fiscale partner hebt en je afhankelijk bent van het salaris van die partner, zal niet het volledige bedrag uitbetaald worden. Het bedrag zal dan verlaagd worden tot 20 procent en in de komende jaren zal dit bedrag nog verder verlaagd worden. Dit doen ze om zelfstandigheid te stimuleren.

Hoe vraag je kinderkorting aan?

De procedure voor kinderkorting loopt anders dan bij bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag. Deze heffingskorting vraag je aan via de voorlopige aanslag inkomensbelasting of bij de belastingaangifte inkomensbelasting. Als je geen aangifte inkomensbelasting doet, zul je deze heffingskorting nooit krijgen. Dat is toch zonde als je wel recht hebt op die ruim 2.800 euro.  

Gratis aanmelden