Wat doet een consultatiebureau?

Het consultatiebureau van de GGD is ervoor om mensen preventieve zorg te bieden. Er waren onder meer consultatiebureaus gericht op kinderen, homoseksualiteit, alcohol en drugs en antroposofie. Een aantal takken zijn inmiddels verdwenen, maar het kinderconsultatiebureau is nog intact en begeleid ouders in de basiszorg en preventieve gezondheidszorg.

Wanneer naar consultatiebureau?

Er zijn verschillende contactmomenten tussen ouders, kind en het consultatiebureau. Vanaf de geboorte en het vierde levensjaar zal het kind dan door het personeel van het consultatiebureau worden gewogen, gemeten en ingeënt. Zo worden baby’s en kleuters ingeënt tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Haemophilus influenzae (Hib) en pneumokokken. Naast deze zaken zal het consultatiebureau er ook op toezien dat de ontwikkeling van het kind goed geschied. Denk hierbij aan zaken zoals:

  • De stand van de heupen
  • Het indalen van testikels
  • De stand van de ogen
  • Groei (lengte en gewicht)
  • Kruipen, zitten, staan en lopen

Als je als nieuwe ouder ook begeleiding kan gebruiken over (borst)voeding en opvoeding, dan zal een wijkverpleegkundige je hierbij helpen.

Momenten van controle

4 weken

8 weken

3 maanden

4 maanden

6 maanden

7,5 maanden

9 maanden

11 maanden

14 maanden

18 maanden

2 jaar

3 jaar

3 jaar en 9 maanden

Je kunt ook altijd zelf vragen om een extra contactmoment als je je zorgen maakt over de groei en ontwikkeling van je kind.

Gratis aanmelden