Er zijn 124 ouders in Den Haag

Zo word je de leukste oppas van Den Haag

Steeds meer ouders maken dankbaar gebruik van oppassers en gastouders. Het is natuurlijk ook heel makkelijk dat iemand de zorg van je kinderen tijdelijk over kan nemen als je er zelf eigenlijk even geen tijd voor hebt. Zeker in een bruisende stad als Den Haag zijn ouders vaak druk. Er is veel werkgelegenheid en steeds vaker werken beide ouders in het gezin. Dit zorgt ervoor dat de balans tussen werk en gezin soms zoek is. Daarom ben jij juist nu heel hard nodig!

Wat is het verschil tussen een gastouder en een oppas?

Twijfel je of je je moet aanmelden als gastouder of oppas? We zullen het verschil even uitleggen. Een gastouder is een gediplomeerde oppas die moet voldoen aan allerlei wettelijke eisen. Doordat de gastouder aan deze eisen voldoet, komt het gezin in aanmerking voor oppassubsidie. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten. Als je je als gastouder wilt aanmelden, dan moet je in het bezit zijn van een:

  • geldig diploma
  • kinder EHBO-certificaat
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • registratie bij personenregister kinderopvang
  • inschrijving bij gastouderbureau dat aangesloten is bij het LRK

Naast deze eisen, is het van belang dat je werkt volgens het pedagogisch beleidsplan, het veiligheids- en gezondheidsbeleid en het protocol kindermishandeling.

Inschrijven als oppas

Als je niet kunt voldoen aan een of meerdere van de bovenstaande eisen, dan kun je nog steeds oppas worden. Je kunt je echter niet inschrijven als gastouder. Als oppas ben je niet wettelijk erkend en krijgt het oppasgezin dus geen subsidie voor jouw diensten. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Misschien hebben ze maar een dagdeel per week een oppas nodig. Dan kan een gewone oppas veel handiger zijn.

Hoe je je ook wilt inschrijven, bij Oppasland vind je altijd een oppasgezin dat bij jou past. Zorg ervoor dat je een duidelijk profiel maakt, waarin duidelijk staat wie jij bent en wat je eisen en wensen zijn. Zo weten ouders precies waar ze aan toe zijn en komen zij en jij niet voor verrassingen te staan.

Kennismaking

Voordat je begint bij een gezin, is het altijd raadzaam om eerst even kennis te maken bij een gezin. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het klikt tussen jou, de ouders en het kind. Dit kun je beer aan het begin vaststellen, zodat het oppassen uiteindelijk wat makkelijker verloopt. Maak tijdens die kennismaking ook gelijk afspraken over de opvoeding, zoals het straffen en het belonen. Ook jouw salaris zou ter sprake moeten komen.