Gastouder Groningen

Het noorden wordt steeds aantrekkelijker voor jonge gezinnen. De werkgelegenheid trekt aan en Groningen is een perfecte stad om kinderen op te voeden. Alle faciliteiten zijn aanwezig, maar het opvoeden van een kind is niet niks. Veel ouders hebben zeker in de eerste jaren hulp nodig. Een oppas vinden ze vaak eng, omdat dit vaak niet-gecertificeerde studenten of scholieren zijn die op zoek zijn naar een oppasbaantje. De kinderdagopvang zit vaak overvol. Landelijk zijn de wachtlijsten al opgelopen naar een jaar en dat is best heftig voor veel gezinnen. Ouders zijn om die reden ook naarstig op zoek naar een alternatief en die is nu gevonden: de gastouder.

Eisen gastouder

Een gastouder is een gecertificeerde oppas. De overheid heeft wettelijke eisen gesteld voor mensen die het gastouderschap willen beoefenen. Dankzij deze eisen, hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag. Het is dus heel belangrijk dat je als ouders let op de volgende eisen en hierom vraagt als het onduidelijk is:

  • Geldig diploma
  • Kinder-EHBO certificaat
  • Inschrijving bij erkend gastouderbureau (LRK)
  • Inschrijving bij Personenregister kinderopvang
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Aan deze eisen moet de gastouder minimaal voldoen. Bovendien zijn er nog eisen over de manier van opvangen. Zo is het voor een gastouder niet toegestaan om meer dan zes kinderen op te vangen. Hier worden de eigen kinderen bij gerekend. Andere regels zijn:

  • Van die 6 kinderen mogen er maximaal 5 kinderen jonger dan 4 jaar zijn
  • Van die 6 kinderen mogen maximaal 4 kinderen tussen 0 en 1 jaar oud zijn, waarvan maximaal 2 onder het jaar.

Voordelen gastouder

Voor ouders hebben al deze eisen wel een aantal voordelen. Zo is het voor ouders erg fijn dat ze weten dat hun kind(eren) in capabele handen zijn als zij aan het werk zijn. Ook zijn de groepen een stuk kleiner dan bij een kinderdagopvang. Dit is heel prettig voor het kind, omdat er meer individuele aandacht is voor het kind zelf. Daarbij is er maar één kinderleidster, waardoor je kind niet elke keer opnieuw moet wennen aan een nieuw gezicht. Het is een constante vorm van opvang en dat scheelt een hoop stress.

Gastouder gezocht

Als jij eruit bent en ook op zoek wilt gaan naar een geschikte gastouder voor je gezin, dan is zo’n zoektocht nog niet zo eenvoudig. Veel ouders zullen zelf op zoek gaan via andere ouders of ze hangen een oproepje in de supermarkt. Helaas blijkt deze manier van zoeken helemaal niet zo goed te werken en dat is natuurlijk zonde. Bij Oppasland gaat dit zoeken gelukkig wel een stuk beter. De werking is in principe hetzelfde als bij de supermarkt, maar je bereikt een veel groter en specifiekere groep mensen. Maak vandaag nog gratis een profiel aan bij Oppasland. In dat profiel kun jij precies vertellen waar je naar op zoek bent. Vertel bijvoorbeeld eens voor wanneer jij op zoek bent naar oppas en wat je gezinssamenstelling is. Op die manier kunnen de gastouders bij ons op de website kijken of ze een plekje hebben voor jouw kind(eren). Als de gastouder inderdaad denkt dat ze je kan bieden wat je zoekt, kan diegene jou een berichtje sturen. Op die berichtjes kun jij altijd gratis reageren.

Deze vorm van zoeken is redelijk afwachtend en vaak kijken gastouders wel op je profiel, maar sturen ze niet gelijk een berichtje omdat hier een Premium account voor nodig is. Gelukkig kun jij zien wie op je profiel gekeken heeft en diegene zelf een berichtje sturen. Dit doe je door een Oppasland Premium account aan te maken. Een dergelijk account kost een vast bedrag per maand, maar is altijd op te zeggen. Je doet dit eenvoudig via je eigen profielpagina. Als je er zelf niet uitkomt, kun je ook gebruikmaken van een opzegbrief. Wij zorgen er dan voor dat je Premium account snel wordt stopgezet. Zorg er wel voor dat je je abonnement opzegt voordat de nieuwe betaalperiode van start gaat. Op die manier betaal je niet voor een service die niet meer nodig hebt.

Kennismaken met de gastouder

Bij Oppasland raden we altijd aan om eerst even kennis te maken met de gastouder, zodat je weet met wie je te maken hebt en niet voor verrassingen komt te staan. Vraag ook vooral naar de hierboven genoemde eisen, want die eisen zijn essentieel voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Als je na dat gesprek een goed gevoel bij de gastouder hebt, kun je je kind(eren) met een gerust hart achterlaten bij de gastouder als jij en je partner aan het werk gaan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ouders zoeken een gastouder in Groningen?
Wat is het gemiddelde geboden uurtarief in Groningen?