Oppas Assen

Met de aantrekkende economie komt het ook in Assen steeds vaker voor dat ouders allebei werk hebben. Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi en dat is het voor de portemonnee ook vaak, maar als er jonge kinderen thuis zijn kan het wel lastig worden. Je kunt jonge kinderen natuurlijk niet alleen thuis laten en als je na school laat moet werken, dan kan het handig zijn om een oppas te zoeken. Op die manier kun jij rustig je werk doen en kom je thuis, terwijl je weet dat je kinderen in goede handen waren. Dat klinkt ideaal, toch? Maar hoe vind je die perfect oppas? In de praktijk vinden veel ouders dit lastig en dat is ook begrijpelijk. Het is immers niet niks om je kinderen in de zorg van een ander te laten, zeker als diegene amper kent. In het begin kan dat heel spannend zijn. Gelukkig kun je bij Oppasland kiezen uit heel veel oppassers, waardoor er altijd wel eentje tussen zit waar jij een goed gevoel bij krijgt.

Bedenk wat je wilt

Voordat je begint met zoeken, is het slim om een lijstje te maken met zaken die jij belangrijk vindt. Misschien wil je graag dat de oppas ouder is dan 18 jaar en dat diegene een bepaalde studieachtergrond heeft. Het is belangrijk om dit voor jezelf op papier te zetten, zodat je orde kunt scheppen in de chaos en je beter kunt filteren. Op basis van dat lijstje kun je dan op zoek gaan naar de perfecte oppas.

Ga bij jezelf ook na voor wanneer je een oppas zoekt. Is dit voor in de avonduren, of zoek je iemand die overdag op jouw kleine spruit kan passen. Als dat laatste het geval is, kun je in veel gevallen beter kiezen voor een gastouder. Oppassers zijn namelijk vaak scholieren die overdag op school zitten. Daarbij is een gastouder ook gecertificeerd en wordt je kind dan opgevangen samen met andere kinderen. Dat is wel zo leuk voor het kind zelf én goed voor de sociale ontwikkeling. Eerst lijkt een gastouder vaak duur, maar doordat je recht hebt op kinderopvangtoeslag vallen de uiteindelijke kosten vaak mee. Let er hierbij wel op dat de gastouder aangesloten is bij een erkend gastouderbureau. Dit is een van de voorwaarden voor de toeslag.

Hoeveel betaal je de oppas?

Dit is vaak een lastig punt voor veel ouders. Vaak weten ze niet wat gangbaar is, waardoor het nattevingerwerk wordt. Dat is niet prettig voor de oppasser en ook niet voor de ouders. Het is daarom beter om de prijs bewust op te bouwen. Het Nibud heeft een kale oppasprijs bepaald op grond van het minimumjeugdloon. Deze kale oppasprijs bedraagt tussen de 3,20 en 4,80 per uur voor iemand tussen de 15 en 18 jaar. Deze prijs wordt echter vaak nog verhoogd doordat de ouder meer dan een kind heeft of ze van de oppas vragen om extra werk te doen. Denk bij extra werk aan zaken zoals schoonmaken, kleding wassen en koken voor de kinderen. Als je dit ook wil van de oppas, dan kun je ervan uitgaan dat daar een prijskaartje aan hangt.

Hoe vind je een leuke oppas?

Een oppas vinden is zo makkelijk nog niet. In veel gevallen gaan mensen eerst in hun omgeving rondvragen, maar als je niet zo’n groot netwerk hebt is dat best lastig. In zulke gevallen hangen ouders nog wel eens een briefje op in de supermarkt. Helaas leert onze ervaring dat daar niet altijd de leukste reacties op komen. Vind jij het ook lastig om een geschikte oppas te vinden? Oppasland kan een uitkomst bieden. Je kunt je hier volledig gratis registreren, waarna je eenvoudig een profiel kunt maken. Je kunt in dat profiel precies vertellen waar je naar op zoek bent en voor wanneer. Oppassers zullen je profiel lezen en als ze interesse hebben, zullen ze je een berichtje sturen. Jij kunt daarna gratis reageren op die berichtjes. Hierdoor kan Oppasland voor jou helemaal gratis zijn.

Als je echter geen zin hebt om te wachten tot oppassers jou een berichtje sturen, kun je ervoor kiezen om Oppasland Premium te nemen. Met een Premium account kun je zelf berichten sturen naar de oppassers in jouw omgeving. In plaats van afwachten, ga je in dit geval proactief op zoek naar een oppas en zul je ook sneller eentje vinden.

Kennismaken met de oppas

Als je eenmaal iemand hebt gevonden waar jij een goed gevoel bij hebt, kun je afspreken om even kennis te maken. Of dit op een openbare plek is of bij jou thuis is volledig van jezelf afhankelijk. Wees vooral niet bang om vragen te stellen aan de oppas. Je moet diegene in een dergelijk kennismakingsgesprek juist goed leren kennen. Vraag zaken, zoals:

  • Waarom wil je graag oppaswerk doen?
  • Hoe ben je opgegroeid?
  • Wat vind jij belangrijk in een gezin?
  • Op wat voor school zit je en wat wil je later studeren?
  • Wat voor hobby’s heb je?
  • Heb je al eerder op kinderen gepast?
  • Hoe zou een oppasdag met haar eruit zien?

Deze zaken geven je een goed beeld van de oppasser en waar hij of zij vandaan komt en heen wil. Als je na dit gesprek een goed gevoel hebt bij de oppasser, kunnen jullie afspreken voor een proef oppasafspraak. Jij bent dan ook gewoon thuis en kunt dus zien hoe de oppasser omgaat met de kinderen. Het is natuurlijk belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij de oppas, maar het is minstens zo belangrijk dat de kinderen het leuk hebben met de oppas. Als je het prettig vindt, kun je een checklist maken voor de oppas. Hierop kun je dan het schema van de kinderen zetten, waardoor die niet verandert als de oppas er is. Dit hoeft echter niet. Het is vooral belangrijk dat jij het huis kunt verlaten, zonder dat je je zorgen maakt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel oppassers zoeken op dit moment oppaswerk in Assen?
Wat is het gemiddelde oppastarief in Assen?
Wat is de gemiddelde leeftijd van oppassers in Assen?