Er zijn 44 gastouders in Amsterdam

Bij Oppasland komen gastouders en ouders bij elkaar

Als je als gastouder aan de slag wilt gaan, dan kun je je hart ophalen in een stad als Amsterdam. Doordat er de werkgelegenheid maar blijft stijgen, zijn er steeds meer gezinnen waar beide ouders werken. Grote kans dat er dan dagen zijn dat er oppas gezocht moet worden voor de kinderen. Als gastouder kun jij die gezinnen uit de brand helpen.

Wettelijke eisen gastouderschap

Let er als gastouder wel op dat je aan wettelijk gestelde eisen moet voldoen. Niet iedereen mag zich zomaar gastouder noemen. Mocht je nou niet voldoen aan een van de gestelde eisen, dan is het altijd mogelijk om je eerst aan te melden als oppas. Er is genoeg oppaswerk in Amsterdam, dus ook daarbij kom je niks tekort. De wettelijk gestelde eisen voor het gastouderschap zijn:

  • EHBO-certificaat gericht op kinderen
  • Een geldig diploma van deze lijst, een goed gastouderschap-certificaat of een ervaringscertificaat MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn
  • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
  • Inschrijving in het Personenregister Kinderopvang (PRK)

Naast deze harde eisen is het ook belangrijk dat je als gastouder tijdens je werkuren telefonisch bereikbaar bent en dat je eigen kinderen op het moment van oppassen niet onder je eigen toezicht staan. Je moet daarbij ook nog de nodige kennis opdoen over het pedagogisch beleidsplan van het gastouderbureau en je kent de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid en de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Het is ook heel belangrijk dat je hier ook naar handelt.

Maak een profiel aan op Oppasland

Er zijn dus veel voorwaarden waar je als gastouder aan moet voldoen. Je bent hierdoor niet zomaar een oppas, maar een gecertificeerde oppashulp. Ouders zijn vaak niet bekend met het fenomeen gastouder en daarom gaan veel mensen toch voor de reguliere oppas. Het kan dus zeker helpen om mensen dit verschil te vertellen.
Op Oppasland krijg je die gelegenheid. Je kunt je hier registreren en een profiel aanmaken. Je kunt hierin precies vertellen wie jij bent en wat je doet. Vergeet ook vooral niet om een geschikte foto te uploaden. Een foto geeft mensen een goed beeld van wie jij bent. Zodra jouw profiel online staat, kunnen ouders je vinden en contact met je opnemen.

Oppassubsidie

Je kunt uiteraard ook zelf het heft in handen nemen. Ouders maken bij Oppasland ook een profiel aan waarin ze vertellen dat ze opzoek zijn naar een oppas in Amsterdam, waardoor jij ook zelf proactief op zoek kunt gaan naar werk. Je kunt de ouders bijvoorbeeld een berichtje sturen en ze het verschil tussen een oppas en een gastouder voorleggen. Vergeet ook vooral niet te vermelden dat ouders recht hebben op oppassubside als ze kiezen voor een gastouder! Dit kunnen ze bij een normale oppas niet aanvragen. Dit kan een gastouder financieel een stuk interessanter maken.

Kennismaking

Zodra je contact met een geïnteresseerde ouder, is het zaak om een kennismaking in te plannen. Het is slim om het kind daar ook bij aanwezig te laten zijn. Zo kan iedereen gelijk zien of het klikt tussen jou en het kind. Dat is immers ook heel belangrijk. Daar kun je ook gelijk de belangrijke dingen bespreken en vastleggen. Wel zo prettig voor zowel de ouders als de gastouders.