Zwart werken oppas geeft ouders onterecht een schuldgevoel

Zwart werken oppas geeft ouders onterecht een schuldgevoel

Zwart werken oppas geeft ouders onterecht een schuldgevoel

23 juli 2019

Laatste update: 08 april 2021

Als je op zoek bent naar een oppas kun je je afvragen af hoe het zit met de betaling. Wanneer werkt een oppasser ‘zwart’ voor je en wanneer niet? En is dat eigenlijk jouw verantwoordelijkheid? Zwart werken is iets waar mensen zich vaak wel schuldig over voelen, omdat ze geen belasting betalen over de gewerkte uren van de oppas. Vaak zijn de wettelijke regels omtrent het oppassen, schoonmaken en helpen bij iemand in huis onduidelijk. Oppasland hoopt daar nu, voor eens en altijd, duidelijkheid in te scheppen.

Wanneer is oppassen zwart werken?

Goed nieuws voor ouders die een oppas in dienst hebben, want in veel gevallen is deze hulp namelijk gewoon legaal en ben jij niet verantwoordelijk voor de belastingaangifte. Dit komt door de Regeling dienstverlening aan huis van de overheid. Volgens deze regeling is de ouder niet de verantwoordelijke voor het afdragen van de belastingen en premies, maar de oppasser zelf wel. Het oppaswerk wordt pas ‘zwart’ als de oppasser zelf geen belasting afdraagt. Wel is het van belang dat je de oppasser betaalt zoals de wet dat voorschrijft. Dit houdt in dat:

  • De oppas kan werken op een veilige en gezonde werkplek.
  • De oppas het minimumloon betaald krijgt en 8 procent vakantiegeld.
  • Er bij vakantie (4 keer het aantal werkuren per week) en ziekte (maximaal 6 weken) doorbetaald wordt.

Het is verstandig om dit allemaal vast te leggen in een arbeidscontract, zodat de afspraken voor beide partijen duidelijk zijn. Het is hierbij wel van belang dat je afspreekt met de oppas dat diegene belasting afdraagt, zodat je zeker weet dat je op een legale manier geniet van de diensten van de oppas.

Wanneer geldt de Regeling dienstverlening aan huis niet?

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regeling. Het is bijvoorbeeld van belang dat je niet meer dan 4 dagen of meer bij dezelfde werkgever aan huis werkt. Doe je dit wel, dan ben je in loondienst en daar gelden andere regels voor. Het is dan overigens niet van belang hoeveel uren je op die dag werkt. Als je bijvoorbeeld maandag 2 uren werkt en donderdag 6 uren, dan geldt dat allebei als één gewerkte dag. Hou dit als oppas en ouder goed in de gaten als je binnen de regeling Dienstverlening aan huis wilt vallen.

Wat is het minimumloon?

Als je je aan de regels van de Regeling dienstverlening aan huis wilt vallen, dient de oppas betaald te worden aan de hand van het minimumloon en het wettelijke vakantiegeld. Dit vakantiegeld kan gelijk bij het loon van de oppas gerekend zijn of apart betaald worden. Dit is aan de werkgever om te besluiten. De minimumprijzen zijn in 2019 als volgt:

Leeftijd Minimumloon Vakantiegeld Minimumloon incl. vakantiegeld
15 jaar 2,83 euro per uur 0,26 euro per uur 3,09 euro per uur
16 jaar 3,26 euro per uur 0,30 euro per uur 3,56 euro per uur
17 jaar 3,73 euro per uur 0,34 euro per uur 4,07 euro per uur
18 jaar 4,72 euro per uur 0,43 euro per uur 5,15 euro per uur
19 jaar 5,66 euro per uur 0,51 euro per uur 6,17 euro per uur
20 jaar 7,54 euro per uur 0,68 euro per uur 8,22 euro per uur
21 jaar of ouder 9,44 euro per uur 0,85 euro per uur 10,29 euro per uur

Lees ook: Oppas tarief: wat betaal je de oppas? – 2020 editie

Voor oppassers is het van belang dat ze zich bewust zijn van het feit dat ze recht hebben op vakantiegeld. Veel oppassers maken hier geen aanspraak op, omdat ze niet weten dat dit mag. Toch zijn ook afspraken die mondeling gemaakt zijn, via WhatsApp of via Oppasland een geldige arbeidsovereenkomst waarbij je recht hebt op vakantiegeld en een vergoeding bij ziekte of vakantie. Hierbij is het echter wel van belang dat de oppas de inkomsten opgeeft bij de belasting, anders geldt het als zwart werken en is de oppas op juridisch vlak machteloos.

Gratis aanmelden