Sint Maarten 2020: Waar mag het wel?

Sint Maarten 2020: Waar mag het wel?

Sint Maarten 2020: Waar mag het wel?

03 november 2020

Het is voor veel ouders een dilemma: vier je nu wel of geen Sint Maarten met je kinderen? Het feest waarbij kinderen in de avond langs de deur gaan om een liedje te zingen om vervolgens een snoepje of mandarijn te krijgen is al heel lang erg populair. Grote kans dat jouw kinderen ook reikhalzend uitkijken naar het moment dat ze het lampje weer in hun lampion mogen laten branden. Logisch, maar door de corona-maatregelen lijkt het allemaal in het water te vallen. Weet jij al of je met jouw kinderen langs de deuren gaat?

Veiligheidsregio’s verdeeld over besluit Sint Maarten

Het besluit om kinderen wel of niet langs de deuren te laten gaan valt de 25 veiligheidsregio’s zwaar. Ze zijn het niet eens en in sommige delen van Nederland mag het wel en in anderen niet. Vooral in delen van Nederland waar corona op dit moment op z’n heftigst is, willen ze het liefste dat de kinderen gewoon thuisblijven. Ze denken dat het te veel bewegingen zou veroorzaken en dat het virus zich snel verspreidt. Regio’s waar corona minder aanwezig is, denken hier anders over. Wel vragen ze ouders om rekening te houden met de regels en vooral in kleine groepen (maximaal 4 volwassenen als begeleider) langs de deur te gaan. Zo hopen ze het besmettingsgevaar minimaal te houden. Ben je benieuwd wat de beslissing in jouw regio is? Oppasland zet het even voor je op een rij:

De verschillende veiligheidsregio’s hebben allemaal voor hun eigen regio een plan opgesteld. De regio’s waar kinderen geen Sint Maarten mogen lopen, zijn:

  • Noord-Holland Noord (regio Alkmaar)
  • Amsterdam Amstelland (regio Amsterdam)
  • Gooi en Vechtstreek (regio Hilversum)
  • Utrecht
  • Zuid-Holland Zuid (regio Dordrecht)
  • Rotterdam Rijnmond (regio Rotterdam)
  • Haaglanden (regio Den Haag)
  • Twente (regio Enschede)

In de overige delen van Nederland mogen kinderen wel langs de deuren, maar zullen ze wel voldoende afstand moeten houden. Ook wordt aangeraden om alleen verpakte snoepjes aan te nemen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen op 1,5 meter afstand zingen, maar kinderen vanaf 13 jaar niet.

Kaarsje in de vensterbank

Besluit jij om dit jaar wel langs de deuren te gaan met je kinderen, dan is het best lastig om te bepalen welke huishoudens het wel fijn vinden om open te doen voor zingende kinderen en welke niet. Sommige mensen durven het gewoonweg niet, omdat ze zelf of iemand in hun familie een zwakke gezondheid heeft en ze het risico niet aandurven. Begrijpelijk, maar hoe kun je dat nu zien als ouder? Een aantal Nederlanders kwam met het idee om een kaarsje in de vensterbank te zetten als je kinderen wel wilt ontvangen met Sint Maarten (en natuurlijk wat lekkers klaar hebt liggen). Kinderen kunnen dan op een speurtocht gaan om een kaarsje te vinden en als beloning na een mooi liedje ontvangen ze dan een snoepje. Dit geeft een extra dimensie aan het Sint Maarten lopen en kan een mooie avond opleveren voor zowel de kinderen als de ouders.

Wel Sint Maarten lopen, maar nog geen lampion?

Sommige scholen kiezen ervoor om dit jaar geen lampion te maken, omdat Sint Maarten wordt afgeraden. Nu kan het dus zijn dat je kinderen helemaal geen lampion hebben en wel willen gaan lopen. Misschien heb je mazzel en ligt er nog een oude lampion op zolder, maar dat is stiekem toch niet hetzelfde. De oplossing: gezellig samen een lampion maken! Ter inspiratie verzamelden we een aantal leuke ideeën van YouTube. Ga jij ook een lampion maken samen met je kinderen? Stuur dan een foto naar onze Facebookpagina! De leukste creaties delen we op Sint Maarten.

De glamour uil met veren

De herfstlampion

De 3D vislampion

Blijf je binnen? Bekijk dan eens onze blog over de leukste kidsproof activiteiten om binnen te doen

 

Gratis aanmelden