Oppassen tijdens corona: wat is er veranderd?

Oppassen tijdens corona: wat is er veranderd?

Oppassen tijdens corona: wat is er veranderd?

07 mei 2021

Sinds begin 2020 is er veel veranderd in de wereld van het oppassen. Kinderen zaten lang thuis, maar moesten wel gewoon lessen volgen, terwijl papa en mama ook vaak thuis werkten. Behoorlijk hectisch, was het in huis. Ook voor oppassers is het een moeilijke tijd. Een oppasadres vinden werd ineens een stuk lastiger. Gelukkig is dit reden geweest voor creatieve oplossingen, om gezinnen tóch te hulp te schieten.

Online oppasplatform

We hebben het met z’n allen steeds drukker. Met werken, naar school gaan of studeren, met hobby’s of sport. Eigenlijk zitten er niet genoeg uren in de dag. Meer en meer ouders moeten allebei werken om rond te komen. En als alleenstaande papa of mama is het al helemaal een fulltimebaan om voor een kind te zorgen. Dan zou het fijn zijn als je met een gerust gevoel een oppas op hem of haar kunt laten passen.

Een geschikte oppas vinden moet alleen niet te veel moeite kosten. Online gaat dat gelukkig heel gemakkelijk. Kruip achter de computer en meld je gratis aan bij Oppasland. Met een paar klikken heb je meteen honderden oppassers tot je beschikking. Stuk voor stuk zorgzame lieverds die graag voor jullie klaarstaan. In hun profiel zie je meteen hoeveel ervaring en of ze een diploma hebben. En dankzij recensies van andere ouders weet je zeker weten dat je een betrouwbare keuze maakt.

Oppas nodig?

Je hebt bij Oppasland de keuze uit oppassers en gastouders uit heel Nederland. Maar wat is het verschil tussen een oppas en een gastouder eigenlijk? De keuze die jullie maken, hangt af van een aantal dingen. Gastouders werken bijvoorbeeld meestal overdag, terwijl oppassers vaak ook in de avonden beschikbaar zijn. Je zou ook een nachtoppas in kunnen schakelen, voor als je kindje ’s nachts extra aandacht nodig heeft. Voor de ontwikkeling van een baby is het bijvoorbeeld erg belangrijk om ononderbroken te slapen. Een nachtoppas kan die zorg tijdelijk overnemen, zodat vaders en moeders zelf ook hun broodnodige nachtrust kunnen pakken.

Bekijk ook: Bedtijd: hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Verklaring Omtrent het Gedrag

Als vader of moeder neem je alleen genoegen met het allerbeste voor je kind. Maar hoe bepaal je welke oppas het best past bij jullie gezin? Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan helpen om meer zekerheid te krijgen. Gastouders hebben er standaard eentje op zak, maar ook een oppas kan een VOG aanvragen. Zo weet je zeker dat jullie nieuwe oppas geen strafbaar verleden heeft. Aanvragen kan net zo eenvoudig als een oppas vinden, gewoon online via Oppasland.

Oppasland Premium

Oppasland brengt ouders en oppassers bij elkaar. Heb je een oppas nodig of zoek je een leuke oppasbaan? Maak gratis een account aan en ga aan de slag met je persoonlijke profiel. Daarop kunnen andere gebruikers je bereiken. Vul ‘m dus zo compleet mogelijk in. Stel jezelf voor en geef duidelijk aan wat je als oppas te bieden hebt, of wat je zoekt in een oppas. Liever zelf reacties kunnen versturen naar andere Oppasland-gebruikers? Oppaswerk of een oppas vind je het snelst met een Premium-account. Dit maakt het mogelijk om direct met ouders of een oppas in gesprek te gaan.

Oppassen tijdens corona

Oppaswerk vinden is er sinds begin vorig jaar niet makkelijker op geworden. Het virus heeft voor veel oppassers roet in het eten gegooid. Thuiswerkende ouders, geen evenementen, geen terrassen en zo min mogelijk bezoek. Een oppas was nu eenmaal niet zo vaak meer nodig. Vooral tijdens de lockdown zaten de meeste gezinnen met z’n allen thuis. Maar dat betekent niet dat een oppas helemaal overbodig is geworden.

Ondanks de maatregelen hebben onze oppassers zich van hun beste kant laten zien. Ook op afstand kunnen ze namelijk veel voor ouders betekenen. Sinds de coronacrisis zien we steeds meer vraag naar een oppas op afstand. Iemand die via de laptop of tablet een oogje in het zeil houdt. Die helpt met huiswerk maken, samen een spelletje gaat spelen of gaat kleuren. Niet voor de hele dag, maar bijvoorbeeld voor uurtje, als papa of mama in overleg zit of eventjes heel productief moet zijn.

De toekomst van oppassen

Corona heeft de samenleving veranderd, en voor oppassen is dat niet anders. We moeten afstand van elkaar houden en met zo min mogelijk mensen op één dag afspreken. Dit zal waarschijnlijk niet gauw veranderen. We verwachten daarom dat de zorg voor kinderen persoonlijker wordt. Een oppas of gastouder aan huis, of op afstand, zal straks misschien toch prettiger voelen dan een kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang.

In de toekomst hopen we ook meer mannelijke oppassers te mogen verwelkomen. Het wordt tijd dat we stereotypes doorbreken en ook op school en de opvang meer mannen gaan zien. Een man kan namelijk net zo lief en zorgzaam zijn als een vrouw. Oppasland heet alle ‘mannies’ van harte welkom!

Verder lezen: Een man als oppas: de opkomst van ‘mannies’

Oppasland op tv!

Met gepaste trots mochten we vorig jaar ons tv-debuut aankondigen. En ook dit jaar komt Oppasland weer op nationale televisie! RTL4 zendt een filmpje uit waarin we ons kort voorstellen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk ‘m alvast hier:

Gratis aanmelden