Nieuw bij Oppasland: Online VOG aanvragen

Nieuw bij Oppasland: Online VOG aanvragen

Nieuw bij Oppasland: Online VOG aanvragen

28 mei 2020

Laatste update: 28 oktober 2020

Bij Oppasland werken we elke dag weer hard om oppassers, gastouders en ouders alles te bieden wat ze maar nodig hebben om een geslaagde samenwerking aan te gaan. Veel ouders hebben aangegeven dat ze het prettig vinden als een gastouder of oppas in het bezit is van een Verklaring Omtrent het Gedrag en daarom werkt Oppasland nu samen met VOGnodig om het aanvragen van een dergelijke verklaring makkelijk te maken.

Wat is een VOG?

VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag en deze verklaring kun je aanvragen als daarom gevraagd wordt, omdat je bijvoorbeeld wil werken met kinderen. De verklaring dient als bewijs dat je nooit strafbare feiten gepleegd hebben die je belemmeren in het uitvoeren van je functie. In veel gevallen is de VOG niet verplicht, maar in sommige kwetsbare branches wel. Voor gastouders is het bijvoorbeeld wel verplicht om in het bezit te zijn van een VOG. Als ze deze verklaring niet hebben, kunnen ze niet toegelaten worden in het LRKP en hebben de ouders geen recht op kinderopvangtoeslag. Het is dus belangrijk dat die groep altijd een VOG heeft.

Ook oppassers kunnen een VOG aanvragen als ouders dit prettig vinden. Het is natuurlijk een hele stap om je kinderen toe te vertrouwen aan iemand die je niet kent en een VOG kan dan wel een beetje zekerheid bieden. Daarom vragen steeds meer ouders aan oppassers of ze toch een VOG kunnen overleggen. Via Oppasland kun je daarom zowel als gastouder en oppas een VOG aanvragen.

Hoe werkt een VOG aanvragen via Oppasland?

Een VOG aanvragen doe je snel en eenvoudig via Vognodig.nl. VOGnodig is gespecialiseerd in het aanvragen van Verklaringen Omtrent het Gedrag bij Dienst Justis. Je hoeft hierdoor zelf niet langs het gemeenteloket en je kunt je VOG eenvoudig online aanvragen. Om hier gebruik van te maken, hoef je alleen maar de gegevens in te vullen waar om gevraagd wordt. Die gegevens zijn nodig voor Dienst Justis om te onderzoeken of je recht hebt op een VOG. Zodra je die gegevens hebt ingevuld en de bestelling hebt bevestigd, zal VOGnodig deze gegevens klaarzetten voor Dienst Justis, zodat zij jouw aanvraag in behandeling kunnen nemen. Je ontvangt een e-mail van Dienst Justis met de vervolgstappen voor het aanvragen van de VOG. Als je al deze stappen hebt voltooid, kan Dienst Justis onderzoeken of je in aanmerking komt voor een Verklaring Omtrent het Gedrag. Je ontvangt je VOG of de afwijzing per post op het adres waarop je staat ingeschreven bij de gemeente.

Wat kost een VOG aanvraag?

Een VOG aanvragen via Oppasland kost in totaal €41,85. Dit bedrag betaal je in twee termijnen.  De eerste termijn kost € 8,00 en dit bedrag betaal je aan VOGnodig om alle gegevens voor je klaar te zetten bij Dienst Justis. Dienst Justis vraagt daarna nog een bedrag van € 33,95 om de aanvraag in behandeling te nemen. Dit bedrag betaal je via iDeal als je een e-mail ontvangen hebt van Dienst Justis.

Mijn VOG aanvraag is afgewezen, wat nu?

Als je in het verleden strafbare feiten gepleegd hebt, kan het voorkomen dat Dienst Justis je VOG aanvraag afwijst. Je ontvangt dan een brief per post met de reden van de afwijzing. Je kunt hier altijd bezwaar tegen maken, door een brief te sturen naar:

Justis
T.a.v. afdeling COVOG
Postbus 16115
2500 BC Den Haag

Zij zullen je aanvraag dan opnieuw bekijken en je een definitief oordeel geven. Mocht je het er nog steeds niet mee eens zijn, dan kun je een rechter vragen om zich te buigen over de zaak. Let op: als je VOG aanvraag is afgewezen en je aan de slag wilt gaan als kinderleidster of gastouder dan mag dit pas als je wel een VOG hebt. Zonder VOG is het niet toegestaan om te werken in de kinderopvang.

Wil jij graag een VOG aanvragen? Regel dit eenvoudig via dit formulier van VOGnodig.

Gratis aanmelden