Hoe kinderen Koningsdag thuis kunnen vieren in 2021

Hoe kinderen Koningsdag thuis kunnen vieren in 2021

Hoe kinderen Koningsdag thuis kunnen vieren in 2021

19 april 2021

Dinsdag 27 april is het alweer Koningsdag. Iedereen had natuurlijk gehoopt op een groot feest. Maar ook in 2021 gaat de feestdag er weer anders uitzien dan we gewend zijn. Geen vlooienmarkten, geen menigtes oranje geklede mensen die samen feestvieren. We zullen vooral tijdens Koningsdag thuis de slingers op moeten hangen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je eigen kroon knutselen? Of heerlijke oranje tompoezen maken?

Wat te doen met Koningsdag 2021?

Veel van de evenementen en activiteiten die normaal gesproken worden georganiseerd op Koningsdag, gaan niet door. Toch zegt de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) een volledig programma voor ons in petto te hebben. Om 06.23 uur gaat de zon op en wordt in heel Nederland de vlag met wimpel gehesen. Toch iets te vroeg voor je? Zing dan om 10.00 uur het Wilhelmus mee! Het KBOV vraagt om dat vanaf de voordeur, het balkon of de tuin te doen, zodat het volkslied door het hele land te horen is.

Activiteiten voor kinderen

Tijdens Woningsdag 2020, zoals de feestdag vorig jaar werd genoemd, moesten kinderen zo veel mogelijk binnen blijven. Maar dit jaar is er vanaf 9.00 uur ’s ochtends gelukkig wel van alles gepland. Beheerde speeltuinen zijn bijvoorbeeld open en bij scouting worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Liever thuis blijven? Er zijn allerlei kinderprogramma's samengesteld door Oranjeverenigingen, waar je gewoon vanuit huis aan mee kunt doen. Ook in jouw buurt is vast iets leuks georganiseerd!

Koninklijke optocht

De koninklijke familie moest vorig jaar thuisblijven. Dit jaar is er ook geen optocht, maar gaan Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane naar Eindhoven om de verjaardag van de koning te vieren. Vanuit een studio in de High Tech Campus doen ze mee aan een speciale uitzending die online op tv te zien is, met als thema ‘KennisMaken’. Het begint om 11.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Om 16.30 uur wordt er getoost op de koning.

Activiteiten voor thuis

Nog op zoek naar leuke dingen om thuis te doen tijdens Koningsdag? Er zijn nog genoeg activiteiten die er een hartstikke gezellige feestdag van kunnen maken. Denk aan oud-Hollandse spelletjes zoals spijkerpoepen of koekhappen, of leuke bord- of kaartspelletjes. Liever creatief bezig? Waarom niet lekker samen gaan knutselen of in de keuken staan om iets overheerlijks te bakken?

Oranje kroon maken

Er is natuurlijk geen Koningsdag zonder koning. En wat is een koning zonder kroon? Ga samen aan de slag met het maken van dit majesteitelijke hoofddeksel. Vandaag is jouw (oppas)kindje voor één dag koning of koningin!


Dit heb je nodig:

 • oranje papier (of andere vrolijke kleuren)
 • een schaar
 • wasknijpers
 • lijm of een nietmachine
 • een splitpen
 • gaatjestang of perforator
 • plakkristallen of andere versiering

Zo maak je de kroon:

 1. Knip een brede strook uit een groot vel papier. Groot genoeg dat ie om je hoofd past. Veel papier over? Knip het overbodige weg, maar zorg wel dat je een beetje overlap overhoudt!
 2. Smeer het uiteinde in met een laagje lijm en plak de randen aan elkaar vast, zodat je de basis van de kroon hebt. Dit kan ook met een nietje.
 3. Knip 6 stroken van 5 cm breed uit het papier. Smeer aan de onderkant een beetje lijm en maak (of niet) ze vast aan de binnenkant van de kroon. Je kunt een wasknijper gebruiken om ze op hun plek te houden.
 4. Nu knip je 2 smallere stroken papier voor het boogje in de kroon. Plak of niet ze vast aan de binnenkant. Ook hier kun je wasknijpers gebruiken, zodat ze niet losschieten.
 5. Maak met een gaatjestang of perforator een gaatje in het midden van de twee rode stroken én bovenin alle oranje stroken.
 6. Knip een kroontje uit papier en laat onderop een stukje over. Vouw dat dubbel en maak er een gaatje in.
 7. Pak een splitpen en doe die eerst in het gaatje van het kroontje. Rijg daarna alle oranje stroken eraan vast door ze naar binnen te vouwen.
 8. Breng alles naar beneden en doe de splitpen door de rode stroken. Daarna doe je de onderkant van de pen open door de pootjes naar buiten te duwen.
 9. Je bent er bijna! Nog even versieren met plakkristallen en andere kleurrijke versiering en de kroon is af!

Oranje tompouce maken

Zin om lekker te kokkerellen? Met dit recept toveren jullie zo een paar overheerlijke tompoezen op tafel! En met oranje glazuur maak je er echte koninklijke gebakjes van. Bekijk het filmpje of volg de stappen hieronder.

Wat heb je nodig (voor 4 tompouces)?

 • 4 plakjes bladerdeeg
 • 50 gram custard
 • 1 ei*
 • 500 ml melk
 • 50 gram kristalsuiker
 • poedersuiker
 • oranje kleurstof

Hoe maak je ze?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Het bladerdeeg mag nu voor 15 tot 20 minuutjes in de oven.
 3. Ondertussen kun je de banketbakkersroom maken. Meng met een garde het ei, de custardpoeder en de helft van de suiker goed door elkaar tot het een glad mengsel wordt.
 4. Verwarm de melk met de rest van de suiker in een steelpannetje. Let op: niet laten koken! Zodra de suiker helemaal is opgelost, zet je het vuur uit.
 5. Doe de helft van de warme melk beetje voor beetje bij het gele mengsel en blijf goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan.
 6. Nu kan het mengel terug in de pan bij de melk. Zet het vuur weer aan en blijf goed roeren tot alles een stevige room wordt.
 7. Voordat je de bakkersroom kunt gebruiken, moet het opstijven in de koelkast. Spreid het mengsel daarom uit in een ovenschaal en bedek het met vershoudfolie (een beetje aandrukken, zodat er geen lucht bij kan).
 8. Meng de oranje kleurstof met een paar druppels water en daarna de poedersuiker, om oranje glazuur te maken. Als het nog te dik is, kun je er voorzichtig een beetje extra water bij doen.
 9. Haal de bakkersroom na 5 minuten uit de koelkast, verdeel het over een laagje bladerdeeg en leg er een ander laagje bovenop.
 10. Nu alleen nog een mooie oranje versiering! Strijk met een lepel of kwastje de oranje glazuur over de bovenste laag bladerdeeg en klaar is kees!

*Let op: er wordt rauwe ei gebruikt in dit recept. Voor kleine kinderen en zwangere vrouwen wordt het afgeraden om rauwe eieren te eten, omdat ze extra gevoelig zijn voor de bacteriën die erin zitten.

Gratis aanmelden