Wat is licht huishoudelijk werk?

In de advertenties van ouders lees je steeds vaker dat ze het prettig vinden als de oppas licht huishoudelijk werk doet. Maar wat is licht huishoudelijk werk nu precies en welke taken vallen daaronder? Ook vragen oppassers zich steeds vaker af of ze een extra uurtarief mogen rekenen als ze dit soort werk voor de ouders doen. Oppasland zocht het voor je uit.

Moet je als oppas licht huishoudelijk werk doen?

Bij het bepalen van welke klusjes wel geschikt zijn voor de oppas, is het belangrijk dat je niet uit het oog verliest dat de zorg voor het kind altijd voorgaat. Licht huishoudelijke taken kunnen alleen als de tijd dit toelaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kind dat slaapt. Je kunt dan de babyfoon meenemen als je je taken gaat uitvoeren. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je het hele huis gaat boenen voor de ouders. Hier wordt je namelijk niet voor betaald. Natuurlijk is er in goed overleg veel mogelijk. Praat daarom met elkaar en kijk wat er mogelijk is en voor welk tarief. Willen de ouders dat de oppas veel gaat schoonmaken, dan mag hier best een beloning tegenover staan.

Taken voor licht huishoudelijk werk

Wanneer een ouder de oppas vraagt om licht huishoudelijk werk te verrichten, gaat het hierbij vaak om de volgende taken:

  • De vaatwasser in- en uitruimen of afwassen
  • Vegen of stofzuigen indien vies gemaakt tijdens het oppassen
  • Kinderen helpen met opruimen van de kamers
  • Huisdieren eten geven
  • Vuilniszak legen
  • Koken voorbereiden (aardappels alvast schillen e.d.)

Het is niet de bedoeling dat ouders verwachten dat de hele badkamer geschrobd wordt of overal gestofzuigd wordt. Als de ouders het toch prettig vinden dat de oppas dit doet, dan hoort hier wel een extra bedrag tegenover te staan. Ook is het handig als er op het moment van schoonmaken iemand aanwezig is die op de kinderen let of het moet klaar kunnen zijn in de tijd dat de kinderen slapen. Hou hier rekening mee, zodat de aandacht wel op de juiste plek blijft. Zoek jij een oppas(baan) waarbij licht huishoudelijk werk kan? Vermeld dit in je Oppasland profiel. Meld je vandaag nog gratis aan.

Gratis aanmelden